Menü

Takograf sembolleri, mevcut takograf durumunu temsil eder. Araç hareket ederken “sürüş modu” otomatik olarak etkinleştirilir. Dijital takograf, durma noktasına geldiğinde genellikle otomatik olarak “diğer” modunu seçer. “Mola/dinlenme” ve “uygun” modları, araç hareketsizken sürücü tarafından manuel olarak seçilebilir.

Takograf Sürüş Sembolü

%vdo takograf%tavan kliması

‘Sürüş’ sembolü, aracı kullanan bir sürücünün durumunu ve ardından genellikle araçla geçen süreyi gösterir. Bu sembol, sürücü direksiyon başında olduğu ve araç hareketsiz veya park halindeyken bile motor çalıştığı sürece geçerlidir. Ayrıca, trafik ışığı veya trafik sıkışıklığı nedeniyle araç hareket etmeden aracın motorunun çalıştığı süreyi de içerir. Çoğu takografta sürüş modu otomatik olarak kaydedilir, bu nedenle sürücülerin bu seçeneği bilinçli olarak seçmesine gerek yoktur.

Takograf Diğer Sembolü

%vdo takograf%tavan kliması

“Diğer” sembolü, sürücünün oturum açtığını ancak sürüş dışında bir iş yaptığını gösterir. Araç hareketsiz duruyordur. Bu mod: yükleme ve boşaltma, tedarikçi veya başka bir işveren için çalışma ve hatta nakliye ve filo sektörünün dışında çalışmayı dahi içerebilir.

Takograf Uygun Sembolü

%vdo takograf%tavan kliması

“Uygun” sembolü, sürücünün müsaitliğini gösterir. Uygunluk süreleri arasında bekleme süresi, araç hareket halindeyken bir ranzada geçirilen süre, bir aracı feribota binme vey yükleme ve boşaltma için bekleme süreleri yer alır. Bu süre zarfında, sürücünün sadece sürüşe başlamak veya devam etmek için çağrıları cevaplamak amacıyla yerinde kalması gerektiği belirtilmektedir.

Takograf Mola/Dinlenme Sembolü

%vdo takograf%tavan kliması

“Mola/Dinlenme” sembolü, sürücünün mola verdiğini veya dinlenmekte olduğunu gösterir. Buna hem çalışma molaları hem de günlük/haftalık dinlenme sürele